usp icons
Al 137.712 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

EPS platen

EPS is een drukvaste isolatieplaat die je voor vele toepassingen kunt gebruiken. Het is uitermate geschikt als isolatie voor betonvloeren op zand of als betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte. Het materiaal is relatief goedkoop, maar biedt een goede isolatiewaarde. Wil je betaalbaar isoleren? Dan zijn EPS (tempex) isolatieplaten een prima optie. Daarbij zijn de XPS-isolatieplaten ook uitermate geschikt om deze dubbellaags te leggen (bijvoorbeeld een eerste laag van 100mm dikte en een tweede laag met 60mm dikte), hierdoor overlappen de naden van de eerste laag met de tweede laag waardoor koudebruggen worden vermeden en kunnen kleine oneffenheden worden opgevangen.

EPS is geschikt voor:

EPS bouwplaten

  • isolatie onder nieuw te storten betonvloeren
  • Isoleren van betonvloeren via de kruipruimte

EPS (wij noemen ze tempex platen of EPS bouwplaten) worden veel toegepast voor het isoleren van vloeren. Ga je een betonvloer op zand plaatsen, dan zijn de EPS isolatieplaten de juiste keuze. Maar let op; wordt de betonvloer zwaar belast, dan kun je beter voor drukvaste XPS-platen kiezen. Ditzelfde geldt voor het isoleren van platte daken met tempex EPS. Dit is prima mogelijk, maar houd in dit geval goed rekening met de juiste druksterkte.

Alle tempex platen hebben een specifieke druksterkte. Wij voeren standaard EPS-platen (piepschuim isolatieplaten) met een druksterkte van 100 - 200. Deze waarde wordt uitgedrukt in kPa en staat voor de druksterkte bij 10% vervorming. Een EPS 100 plaat (met druksterkte 100) is dus zwaarder belastbaar dan een EPS plaat met een persing van druksterkte 60. De EPS platen die je bij ons in het assortiment vindt zijn daardoor voor meer toepassingen te gebruiken. Onze meest verkochte EPS-plaat is de EPS 100 2000x1200x100mm. De piepschuim isolatieplaten zijn licht van gewicht, waardoor je ze gemakkelijk verwerkt. Het materiaal is relatief goedkoop, maar biedt wel een goede isolatiewaarde.

Dubbellaagse isolatie

Door de isolatieplaten in twee lagen te leggen (bijvoorbeeld een eerste laag van 100mm dikte en een tweede laag met 60mm dikte), overlappen de naden van de eerste laag met de tweede laag. Dit levert de volgende voordelen op:

  • Vermijden van Koudebruggen: Dubbellaags leggen voorkomt dat er doorlopende voegen ontstaan die warmteverlies kunnen veroorzaken, waardoor koudebruggen effectief worden vermeden. Hierdoor blijft het beter geïsoleerd en energie-efficiënter.
  • Bepalen Isolatiewaarde: Met dubbellaagse isolatie kun je de totale dikte van de isolatielaag nauwkeurig opbouwen om de gewenste isolatiewaarde (Rd-waarde) en/of mogelijke dikte te bereiken. Door twee lagen platen te plaatsen, voeg je effectief de isolatiewaarden van beide lagen samen. Hierdoor wordt de totale RD-waarde verhoogd, wat direct bijdraagt aan een hogere RC-waarde van de gehele constructie.
  • Compensatie oneffenheden ondergrond: Als de ondergrond niet volledig geëgaliseerd is, kan een enkele laag platen lastig aansluiten, wat leidt tot luchtlekken en verminderde isolatie. Door de platen in twee lagen te leggen, kunnen de lagen kleine oneffenheden opvangen en een betere aansluiting vormen. Dit verbetert de algehele prestatie en voorkomt warmteverlies door onregelmatige oppervlakken.

Plus- en minpunten van EPS-platen

+ Perfect voor onder betonvloeren
+ Een goedkoop materiaal
+ Relatief goede isolatiewaarde
- Niet geschikt voor zware belasting (> 200 kPa)

Heb je vragen over EPS platen? Neem dan gerust contact met ons op. Meer weten over isolatieplaten?