usp icons
Al 140.258 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

PIR isolatieplaten

Onze collectie PIR-isolatieplaten is ontworpen voor een brede waaier aan toepassingen, zowel voor daken, vloeren als muren. Met een uitzonderlijk hoge thermische isolatiewaarde bij een minimale dikte verbeteren onze PIR-platen de isolatie-efficiëntie aanzienlijk, terwijl ze je ruimte optimaliseren voor energiebesparing en kostenefficiëntie. Ook combineren wij PIR-isolatieplaten van het topmerk met diverse afwerkingsplaten zoals PIR+Gips of PIR+OSB - waardoor je efficiënt professionele resultaten behaalt.

Welke dikte PIR isolatieplaten past bij jouw project?

PIR 20mm PIR 30mm PIR 40mm PIR 50mm PIR 60mm PIR 70mm PIR 80mm PIR 90mm PIR 100mm PIR 120mm PIR 140mm

Wat is PIR?

PIR isolatie is het populairste isolatiemateriaal van het moment. Maar waar staat PIR voor? PIR is een afkorting van polyisocyanuraat. PIR is, net zoals PUR, gemaakt van een hardschuim kunststof en het materiaal valt onder de PU-kunststoffen. Je kunt PIR eigenlijk zien als de verbeterde versie van PUR, door de hogere isolatiewaarde, betere brandveiligheid en drukvastheid. Wil je weten welk isolatiemateriaal het beste bij jouw klus past? Lees dan ons kenniscentrumartikel ‘Wat is het verschil tussen PIR en PUR?’.

RD waarde PIR : Diktes & Isolatiewaarde

In de onderstaande tabel worden enkele algemene RD-waarden (m²K / W) weergeven voor verschillende afmetingen in millimeter van PIR Isolatieplaten:

Dikte (in mm)PIR 20mmPIR 30mmPIR 40mmPIR 50mm
Rd-waarde1.051.361.822.27
Dikte (in mm)PIR 60mm
PIR 70mm
PIR 80mm
PIR 90mm
Rd-waarde2.73
3.65
3.65
4.09
Dikte (in mm)PIR 100mmPIR 120mmPIR 140mmPIR 160mm
Rd-waarde4.555.456.457.27

PIR Isolatieplaten lambdawaarde (λ): 0,018 - 0,02

Wat is PIR?

Schuin dak isoleren tussen balken met PIR dak isolatieplaten

Een hellend dak kan eenvoudig en goed geïsoleerd worden met PIR platen. Je kunt dit zowel van binnenuit als van buitenaf doen. Ben je van plan om een hellend dak te isoleren met PIR aan de binnenkant, kijk dan goed hoe het dak is opgebouwd. Meestal is er een constructie van balken met houten dakbeschot. Als dit de situatie is, kun je tussen de balken isoleren. Om de dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Om de dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Zo kun je eenvoudig beslissen welke PIR-isolatieplaten nodig zijn en of dit voldoende is om de gewenste isolatiewaarde te behalen. Als je het isolatieproces verder wilt versnellen en een perfecte afwerking wil bereiken, overweeg dan voorgelijmde combinatie PIR isolatieplaten met onze grote variatie aan oppervlakken: PIR + GipsPIR + FermacellPIR + OSBPIR + Underlayment. Zo kun je in één keer isoleren en afwerken. Denk eraan om polyurethaanschuim tussen de PIR-isolatieplaten te spuiten, zodat er geen lucht tussen kan komen.

Dakisolatie buitenzijde met PIR dakisolatieplaten?

Dit kan met PIR renovatiepanelen. PIR renovatiepanelen zijn speciaal ontworpen voor de na-isolatie van een hellend dak met tengels – en zorgen voor een snelle en efficiënte installatie. Bevestig na het verwijderen van de dakpannen de PIR renovatieplaten op het bestaande dakbeschot (dus van buiten isoleren) met behulp van dakisolatieschroeven. Na het plaatsen van de renovatieplaten kun je de dakpannen opnieuw aanbrengen.

Bij het overwegen van de juiste dikte PIR voor plat dakisolatie: het bouwbesluit stelt dat voor nieuwbouw een dak een Rc-waarde van 6,3 m2K/W moet halen. Bij na-isolatie van een bestaande woning is dit Rc 2,1 m2K/W. Afhankelijk van de materialen waaruit de constructie bestaat, kun je een geschikte PIR isolatiedikte kiezen. Daarom is het in een bestaande woning altijd een goed idee om op te vragen - en te documenteren - welke materialen zijn gebruikt.

Dakisolatie buitenzijde met PIR dakisolatieplaten?

PIR isolatieplaten plaatsen op een plat dak

PIR isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of flauw hellend dak (een hellingshoek tot 20%). Ze zijn licht van gewicht en dun, terwijl ze een zeer hoge isolatiewaarde bieden. Dit zorgt ervoor dat de bouwhoogte wordt geminimaliseerd. PIR isolatieplaten hebben ook een hoge druksterkte, waardoor ze gemakkelijk te belopen zijn tijdens het installeren. Ons uitgebreide assortiment PIR isolatiepanelen kan op maat besteld worden en ook met je specifieke behoeften ben je bij ons aan het juiste adres.

Voor het isoleren van een plat dak of een licht hellend dak wordt vaak gekozen voor de combinatie van PIR (polyisocyanuraat) met EPDM. Wil je voorkomen dat er een laagje water op een plat dak blijft staan, kies dan voor PIR afschotplaten. Met deze PIR panelen kan het regenwater via één schuine zijde met een helling dikte van 1 of 2 centimeter worden afgevoerd en is de ruimte goed isolerend. Deze platen zijn geschikt voor zowel mechanische als verlijmde dakbedekkingssystemen zoals EPDM, bitumen of PVC dakbedekking. Ook goed om te weten, bij het plaatsen van PIR isolatieplaten komen er geen schadelijke vezels vrij.

PIR isolatieplaten voor de vloer

PIR isolatieplaten zijn zeer geschikt als vloerisolatie. Afhankelijk van de constructie en de daarin gebruikte materialen is het mogelijk om de PIR zowel onder als boven de vloer te plaatsen. Bij bovenvloerse isolatie plaats je de PIR bovenop de bestaande vloer (in een frame). Bij vloerisolatie (of kruipruimte isolatie) worden de PIR platen met isolatielijm aan de onderzijde van de vloer bevestigd. Indien je geen kruipruimte hebt en dus op de vloer wil isoleren, is PIR een goede keuze, omdat je met een relatief dunne PIR plaat een goede thermische isolatie bereikt. Op deze manier hoef je zo min mogelijk ruimte in de kamer opofferen. Lees meer over vloerisolatie en de plaatsing ervan.

Als je een kruipruimte hebt, lijm je de PIR platen rechtstreeks aan de onderkant van de betonnen vloer. Meestal heeft EPS de voorkeur boven PIR voor isolatie van kruipruimtes. De reden hiervoor is dat PIR duurder is dan EPS isolatie. Hoewel EPS dikker moet worden geïsoleerd om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als PIR, maakt dat voor de kruipruimte niet uit. Er is daar vaak voldoende (ongebruikte) ruimte.

Dikte PIR voor betonvloerisolatie: Benieuwd welke dikte PIR je nodig hebt om een betonnen vloer te isoleren? Idealiter wordt de PIR aan de onderkant van de betonvloer bevestigd. Volgens het Bouwbesluit mag een betonnen vloer na isolatie worden geïsoleerd met 60 mm PIR, maar als je voldoende ruimte onder de vloer hebt, adviseren wij je om een dikkere PIR plaat te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor de 81 mm PIR plaat, dan voldoe je direct aan de nieuwbouweisen van het bouwbesluit en realiseer je een betere isolatiewaarde. Als je een houten vloer wil isoleren vanuit de kruipruimte, dan is PIR niet geschikt. In dit geval is een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol een betere keuze. Lees meer over het isoleren van een kruipruimte.

PIR isolatieplaten voor de vloer

PIR isolatieplaten voor de muur

PIR spouwmuren zijn onmisbaar in nieuwbouw. Er zijn speciale  spouwmuurisolatie PIR platen met een tand-groef verbinding, zodat ze een perfecte aansluiting hebben. Hiermee wordt een koudebrug voorkomen en is het ook nog eens eenvoudig en snel om de PIR op deze manier aan elkaar te bevestigen. De  PIR isolatieplaten worden vastgezet met een  spouwankersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur worden bevestigd. Dankzij een drukverdeelplaat wordt voorkomen dat de PIR plaat wordt ingedrukt. Wanneer je geen gebruik maakt van de drukverdeelplaten zal dit de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden. Wil je uitgebreide informatie over het aanbrengen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier onze  instructievideo. Keerwanden kunnen ook eenvoudig worden geïsoleerd met een combinatie van PIR isolatieplaten en een verscheidenheid aan secundaire lagen zoals:  PIR + gipsPIR + OSB en  PIR + UnderlaymentPIR + Fermacell. Dit bespaart je veel tijd en moeite en zorgt tegelijkertijd voor een gepolijste afwerking. Als je voor je badkamer liever PIR dan XPS gebruikt, raden we een combinatie van PIR +  vochtbestendige gipsplaten aan.

PIR platen afwerken

Het is bij ons mogelijk om PIR isolatie reeds verlijmd met plaatmateriaal te bestellen. De PIR platen worden door ons verlijmd en kant-en-klaar bij je afgeleverd. De platen worden door ons volvlak verlijmd. Dat betekent dat wij op de volledige PIR plaat lijm plaatsen.

Het voordeel hiervan is dat, als je een stuk van de plaat moet zagen, de PIR isolatieplaat niet los raakt van het plaatmateriaal. Bovendien bespaart het je een hoop tijd en moeite, want in plaats van twee handelingen, kun je het project in één handeling verrichten. Het afwerken van de platen voor zichtwerk doe je op een later moment.

Vaak kiezen aannemers ervoor om met de kant-en-klaar platen te werken, maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen. In ons assortiment vind je o.a. PIR met gipsPIR met FermacellPIR met OSB en PIR met underlayment.

PIR platen afwerken

PIR OSB

Onze PIR + OSB isolatieplaten zijn een veelzijdige oplossing voor verschillende isolatiebehoeften binnenshuis. Deze platen combineren PIR-isolatie met een OSB plaat en zijn perfect voor het afwerken van scheidingswanden, voorwanden, plafonds en zolders. Of je nu een voorzetwand maakt of een schuin dak van binnenuit isoleert, PIR OSB-platen bieden de sterkte en duurzaamheid die nodig is voor zwaar belaste constructies, zoals muren met Tv's of wanddecoratie eraan.

Je installeert de platen door ze vast te maken met plaatschroeven en High Tack lijm, daarna dicht je de kieren rondom af met flexibele PU-schuim. Dit zorgt voor een lucht- en dampdichte afwerking en verbetert de isolatie-eigenschappen. De combinatie van PIR en OSB3 plaatmateriaal maakt het mogelijk om gelijktijdig te isoleren en af te werken, waardoor het een tijdsefficiënte keuze is voor muur- en vloerisolatieprojecten. Hoewel de ruwe afwerking misschien niet esthetisch is voor blootgestelde oppervlakken, maken de functionele voordelen PIR + OSB-platen een uitstekende keuze voor isolatieklussen die niet in het zicht zitten.

Met PIR + OSB-isolatieplaten krijg je een robuuste, efficiënte isolatie en structurele ondersteuning, waardoor je ruimte zowel comfortabel als praktisch wordt.

PIR OSB

PIR met Gips

Stel je voor: een muur of dak isoleren en afwerken in één stap - dat is het voordeel van onze gecombineerde PIR + Gips isolatieplaten. Met deze innovatieve platen kan je twee taken tegelijk uitvoeren, ze bieden zowel isolatie als een afgewerkt oppervlak, waardoor je zowel tijd als geld bespaart.

Bij de Isolatieshop bieden we voorgelijmde PIR-platen aan, waaronder PIR met gips. Onze PIR met gips platen isoleren goed en hebben ook nog een een mooie afwerking door de gipsplaat. Dit betekent dat je geen gipsplaten meer apart op de PIR platen hoeft te bevestigen, wat je project een stuk sneller laat gaan en de arbeidskosten verlaagt.

Onze PIR-gipsplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes en kunnen worden aangepast aan vrijwel elke behoefte. We bieden verschillende soorten gipsplaten die met PIR-platen worden verlijmd. De platen die we aanbieden zijn standaard gipsplaten, versterkte gipsplaten en groene waterbestendige gipsplaten.

PIR + Gipsplaten zijn ideaal voor muurisolatie en de binnenkant van hellende daken. Ook kan je met deze platen in één keer isoleren en afwerken. Hoewel ze iets duurder zijn dan PIR OSB-platen, zien ze er wel mooier uit, hierdoor ze een populaire keuze zijn voor isolatieprojecten in het zicht.

PIR met Gips

PIR platen laten zagen op maat

Wist je dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen? Is een product geschikt voor onze zaagservice, dan zie je dit bij het product in onze webshop staan.

Je geeft de gewenste afmetingen aan in het bestelproces en wij gaan er vervolgens direct mee aan de slag! Ook voor de zaagservice geldt; op werkdagen voor 12:00 uur besteld, morgen in huis. Heb je vragen over maatwerk? Of heb je grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

PIR platen laten zagen op maat

Veelgestelde vragen over PIR isolatie

Eigenschappen van PIR Isolatie

Is PIR isolatie geluidsisolerend?

Is PIR isolatie geluidsisolerend?

Je vraagt je misschien af of PIR goed is voor geluidsisolatie. Het materiaal is een fantastische thermische barrière, maar is op zichzelf een slechte geluidsisolator.

Wanneer enkel PIR platen worden gebruikt voor geluidsdemping hebben deze weinig tot geen werking. Combineer je het met glas- of steenwol, dan biedt het een extra absorberende eigenschap voor de algehele geluidsisolatie. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan onze toepassingspagina: geluidsisolatie.

Wat is de Rd-waarde van PIR platen?

Wat is de Rd-waarde van PIR platen?

Isolatiewaarden en eigenschappen van PIR isolatie

  • PIR platen zijn licht van gewicht
  • PIR platen zijn eenvoudig en snel te verwerken
  • PIR heeft een typische Lambda waarde (Zijn thermische geleidbaarheid) van 0,023 W/(m·K)
  • Drukvast en uitstekend beloopbaar: De druksterkte van hard PIR schuim is 150-400 kPa
  • Een lange levensduur: tussen 25 en 40 jaar
  • PIR isolatieplaten die worden gebruikt voor thermische isolatie van gebouwen hebben meestal een dichtheidsbereik tussen 30 kg/m³ en 45 kg/m³
  • MDI/polyol-verhouding, ook wel de index genoemd (gebaseerd op isocyanaat/polyol-stoichiometrie om alleen urethaan te produceren), hoger dan 180
  • Uitsplitsing van PIR-isocyanuraatbindingen begint naar verluidt boven 200 ° C
Kan PIR isolatie tegen water?

Kan PIR isolatie tegen water?

Is PIR vochtbestendig? PIR is vochtbestendig, maar niet waterdicht. Zoek je een waterdicht isolatiemateriaal? Kies dan voor XPS. De XPS platen worden dankzij hun waterbestendige kwaliteiten onder andere voor het isoleren van zwembaden en badkamers gebruikt. Meer weten over verschillende soorten isolatieplaten?

Vochtregulerende folie: Afhankelijk van de plek waar je PIR platen plaatst is wel of geen folie (een vochtwerende laag) nodig. Het doel van een vochtregulerende folie is om het isolatiemateriaal droog te houden. Waterdamp vanaf de warme kant (meestal vanuit de woning) mag het isolatiemateriaal niet binnendringen. Gebeurt dat wel, dan kan het vocht in de muren, plafond of plafondafwerking gaan zitten. Dit resulteert uiteindelijk in vochtproblemen (zoals schimmel) en dat heeft uiteraard desastreuze gevolgen voor de conditie van je huis.

Welke soort folie heb je nodig? Een damp-open foliedampdichte foliedampremmende folie, of een klimaatfolie? Lees het op deze pagina over folie voor isolatiemateriaal.

Wat is de druksterkte van PIR isolatie?

Wat is de druksterkte van PIR isolatie?

PIR isolatieplaten zijn redelijk drukvast. Dat wil zeggen: het is mogelijk om een keertje over de platen te lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen. Permanente druk op de PIR platen is echter af te raden.

De druk die een isolatiemateriaal kan dragen wordt aangegeven aan de hand van kilopascal en puntbelasting. Werk je met minder drukvaste PIR platen die gevoelig zijn voor puntbelasting? Zorg dan voor een goede drukverdeling. Dit bereik je door het plaatsen van OSB platen die je bovenop de PIR platen legt.

Zoek je isolatiemateriaal dat drukvaster is dan PIR? In dat geval is XPS een goede keuze. Het voordeel is bovendien dat XPS 100% bestand is tegen vocht. Om deze reden worden XPS platen vaak gebruikt voor vloeren en daken, maar ook voor de isolatie van kelders en zwembaden.

Is PIR isolatie gemakkelijk te hanteren?

Is PIR isolatie gemakkelijk te hanteren?

PIR platen zijn licht van gewicht en drukvast. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, maar ook goed te gebruiken voor de isolatie van vloeren. PIR isolatie is wat duurder dan andere isolatiematerialen, omdat PIR moeilijker te produceren is. Daar tegenover staat wel dat PIR isolatie een hoge isolatiewaarde oplevert.

PIR op maat zagen? PIR platen zagen of snijden is het makkelijkste wanneer je hiervoor een gewone zaag, cirkelzaag of een decoupeerzaag gebruikt. Probeer met een zo fijn mogelijk zaagje te werken, want als je een grove zaag gebruikt, dan krijg je ook een grove afwerking. Om koudebruggen te voorkomen moet je een zo fijn mogelijke structuur creëren. In ons assortiment hebben wij ook een speciale Bahco isolatiezaag die geschikt is voor het zagen van harde materialen, zoals PIR.

Wil je met een dunne isolatieplaat een hoge isolatiewaarde bereiken, dan zijn PIR platen met een 2-zijdige aluminium cachering een uitstekende keuze. Denk je erover om PIR te kopen? Op deze pagina lees je er alles over.

Is PIR isolatie brandveilig?

Is PIR isolatie brandveilig?

PIR isolatieplaten zijn in vergelijking met andere isolatiematerialen ‘moeilijk brandbaar’. PIR (polyisocyanuraat) is slecht brandbaar en relatief druk sterk. Tests waarbij de vlam van een gasbrander bij een PIR plaat werd gehouden lieten zien dat het materiaal (in de eerste 15 minuten) geen vlam vatte, maar dat er vooral rook vanaf kwam. Maar dat betekent niet dat PIR of PUR onbrandbaar is. Beide materialen zijn moeilijk te ontsteken (en ze geven bij brand beperkte rookontwikkeling) maar uiteindelijk zal het materiaal vlam vatten en branden.

Bij PIR ontstaat bij brand geen druppelvorming. PIR isolatieplaten op een (betonnen) dak of in een spouwmuur geeft minder risico bij brand dan wanneer het op een stalen dak geplaatst wordt. Isolatiemateriaal zonder brandwerende beplating onder een dak of plafond is sterk af te raden als het om brandveiligheid gaat. Alle isolatiematerialen in het assortiment van De Isolatieshop voldoen aan de huidige eisen van brandveiligheid. 

Hoe wordt PIR isolatie gemaakt?

PIR (polyisocyanuraat) is een kunststof isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd met stijf polyurethaan. Het resultaat is een harde schuimstofplaat met een gesloten celstructuur. PIR wordt geproduceerd door het vervangen van het bestanddeel van PUR (polyether-polyol) door polyester-polyol. Dit resulteert in een verbeterde druksterkte en stabiliteit, wat de isolatiewaarde ten goede komt. Het harde PIR-schuim wordt tussen twee platen geperst, waardoor het zich automatisch hecht. Vervolgens wordt het verhit om het nog harder te maken. Na het verhitten wordt de PIR isolatie op maat gesneden.

PIR Spouwmuurisolatie

PIR spouwmuren zijn onmisbaar in nieuwbouw. Er zijn speciale PIR spouwmuurisolatie platen met een tand-groef verbinding, zodat ze een perfecte aansluiting hebben. Hiermee wordt een koudebrug voorkomen en is het ook nog eens eenvoudig en snel om de PIR op deze manier aan elkaar te bevestigen. De PIR isolatieplaten worden vastgezet met een spouwankersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur worden bevestigd. Dankzij een drukverdeelplaat wordt voorkomen dat de PIR plaat wordt ingedrukt. Wanneer je geen gebruik maakt van de drukverdeelplaten zal dit de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden. Wil je uitgebreide informatie over het aanbrengen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier onze instructievideo.

Enkelsteens muur isoleren binnenkant PIR

Je kunt een enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant met PIR. Het is echter belangrijk om de PIR-platen niet direct tegen de enkelsteens muur te plaatsen. In plaats daarvan moeten eerst horizontale ventilatielatten worden geïnstalleerd. De PIR-platen kunnen dan aan deze ventilatielatten worden bevestigd. Deze ventilatielatten zijn essentieel om een ventilatiestroom achter het isolatiemateriaal te creëren. Dit bevordert de prestaties van de PIR-platen, omdat vocht op deze manier kan worden afgevoerd.

Wat zijn B keus PIR platen?

B-keus isolatie, ook wel bekend als tweede keus isolatie, voldoet niet aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn voor A-keus isolatie, en kan daarom niet als A-keus worden verkocht. Het ontstaat vaak doordat de PIR tijdens de productie niet volledig aan de vereisten voldoet, wat kan leiden tot dikteverschillen, minder nauwkeurige zijkanten en beschadigingen aan de oppervlakken. Ondanks deze kleine tekortkomingen is B-keus PIR isolatie nog steeds uitstekend geschikt voor gebruik, vooral in projecten waarbij het isolatiemateriaal niet direct zichtbaar is. Bovendien zijn B keus PIR platen aanzienlijk voordeliger dan A-keus platen.

PIR platen: welke kant boven?

Bij 2-zijdige aluminium PIR isolatieplaten kunnen beide zijden naar binnen of naar buiten gericht zijn. Als de isolatieplaten slechts aan één zijde aluminium hebben, gebruik deze zijde dan naar buiten gericht, omdat deze zijde de meeste warmte en straling reflecteert.

PIR isolatieplaten kopen zonder cachering

Heb je PIR zonder een aluminium cacheerlaag nodig?