Houten vloer isolatie
Een niet geïsoleerde houten vloer zorgt voor geluidsoverlast en warmteverlies. Gelukkig kun je met isolatiemateriaal eenvoudig je houten vloer van warmte-isolatie en geluidsisolatie voorzien. Hieronder zie je enkele productcategorieën die geschikt zijn voor houten vloer isolatie. Verder vind je op deze pagina meer informatie over het isoleren van een houten vloer.
Wat voor houtenvloer isolatie wil je?
Een houten vloer isoleren
Het optimaal isoleren van je huis begint met het plaatsen van een goede vloerisolatie. De vloer is in veel gevallen het koudste deel van het huis. Heb je een houten vloer, dan is isoleren met een open (ademend) materiaal zoals glaswol, steenwol of minerale wol de beste oplossing.
Geschikte isolatiematerialen voor het isoleren van een houten vloer
Bij het isoleren van een houten vloer gebruik je ademend isolatiemateriaal. Zou je een niet ademend materiaal gebruiken dan zal het hout niet kunnen ademen en krijg je mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel):
Geschikte materialen:
Een houten vloer isoleren met steenwol
Isolatieplaten van steenwol (bijvoorbeeld van Rockwool of Knauf) zijn heel geschikt voor de isolatie van een houten vloer. De Rockwool Rocksono base of Knauf Rock4all plaats je aan de onderkant van de vloer. Deze beperken geluidsoverlast en zorgen dat je direct minder energie verliest. De steenwolplaten zijn onbrandbaar waardoor je ook meteen de brandveiligheid van je woning verbetert.
Een houten vloer isoleren met glaswol of minerale wol
Naast steenwol kun je voor de isolatie van een houten vloer ook voor glaswol kiezen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor glaswol op rol of glaswolplaten. De Isolatieshop heeft in beide een groot aanbod die voor je houtenvloer geschikt zijn:
Geschikte glaswoldekens Knauf: | Geschikte glaswoldekens Isover: | Geschikte glaswolplaten Knauf: | Geschikte glaswolplaten Isover: |
Naturoll 032 | Systemroll 1000 | Acoustifit | Sonepanel |
Naturoll 035 | Isocomfort 35 | MW 35 | Renopan |
Naturoll 037 | Systemroll 700 | Comfortpanel | |
Systemroll 400 | Multimax 30 |
Verschil Knauf en Isover
Alle glaswol en minerale wol producten van Knauf beschikken over het speciale bindmiddel Ecose. Dit bindmiddel is gemaakt van natuurlijke stoffen wat er voor zorgt dat alle producten niet irriteren en/of jeuken.
De Systemroll en Sonepanel beschikken over het speciale bindmiddel Plus by Isover. Deze producten zijn daardoor gemakkelijk te verwerken en brengen geen irritatie met zich mee. De Renopan en Multimax 30 daarentegen kunnen wel wat irritatie veroorzaken.
Knauf MW 35 is een minerale wol die speciaal ontwikkeld is voor het thermisch isoleren van je houtenvloer. De MW 35 heeft een net wat hogere Rd-waarde waardoor het product beter presteert als thermische isolatie.
Wij leveren deze glaswol in verschillende diktes, isolatiewaardes en uitvoeringen.
Een houten vloer isoleren met Houtvezel isolatie
Houtvezel is de meest duurzame oplossing om je houten vloer te isoleren. Pavatex houtvezel platen worden gemaakt van zaagafval (houtsnippers). Hier worden vervolgens zachte isolatieplaten van geproduceerd die ideaal zijn voor het isoleren van je houten vloer.
Een houten vloer isoleren met Katoen isolatie
Katoen isolatie is een goed alternatief voor steenwol, glaswol of houtvezel. Katoen isolatie is gemaakt van gerecyclede jeans. Dit resulteert in een zacht materiaal wat eenvoudig te snijden is zonder irritatie aan de ogen, huid of luchtwegen. Omdat het materiaal zacht is beschikt het over goede geluidsisolerende eigenschappen en is de plaat flexibel wat er voor zorgt dat het gemakkelijk te verwerken is tussen je houten vloer.
Kruipruimte isolatie onder een houten vloer
Ook een houten vloer kun je zelf isoleren vanuit de kruipruimte. Het voordeel van het gebruiken van de kruipruimte is dat je hiermee geen ruimte hoeft in te leveren van je woongedeelte. Bovendien wordt optrekkende kou direct vanaf de kern aangepakt. Ga je een kruipruimte zelf isoleren kies dan bij een houten vloer voor een 'open' isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of minerale wol (MW35). Daaronder plaats je een damp-open folie. Zo geef je de constructie de mogelijkheid om te ademen en voorkom je eventuele vochtproblemen. Een dicht materiaal zoals een PIR-plaat zou het vocht afsluiten, hiermee verstikt de constructie. Een open materiaal is hier dus de juiste keuze. Ook is dit vaak de meest voordelige optie.
Steenwol, glaswol en minerale wol breng je aan tussen de balken van je vloer. Vul hoeken en kieren zo goed mogelijk op en laat het materiaal aansluiten tussen de balken. Het beste is om het materiaal hiervoor iets ruimer af te snijden. Bij glaswol- of steenwolplaten zorgt de overlengte ervoor dat het materiaal tussen de balken blijft klemmen.
Een 'levende' vloer
Warme voeten en optimaal wooncomfort: ook bij een houten vloer is dat zeer wenselijk. De charme van een houten vloer is het natuurlijke karakter van het materiaal. Het hout werkt: het krimpt en zet uit. Het gevolg is dat er kieren en gaten ontstaan waardoor kou gemakkelijk z’n weg naar de leefomgeving in de woning vindt. H
et voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat deze mooi blijft en bovendien lang mee gaat. Daarnaast heeft een houten vloer met een goede isolatie weinig onderhoud nodig.
Bij het isoleren van een houten vloer is het belangrijk om te achterhalen met welke situatie je te maken heeft. Wat voor constructie zit er onder je houten vloer? Zijn het (houten) balken of is het beton? In oudere huizen is het meestal de eerste optie. Als je de houten vloer verwijderd, wat zit er dan onder? Het plafond van de onderburen, een kruipruimte of iets anders?
Heb je houten balken onder je houten vloer dan is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol geschikt. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is. Is er onvoldoende luchtbeweging dan kan er condensatie ontstaan. Vocht is funest voor glaswol, want het zorgt er namelijk voor dat het glaswol z’n isolatiewaarde verliest. Bovendien kan er schimmel ontstaan op je isolatiemateriaal.
Houten vloer isoleren tegen geluid
Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar wanneer je geluidsoverlast wilt beperken is een houten vloer meestal geen ideale keuze. Je herkent het vast wel: geklos op de vloer, het kraken van planken en voetstappen die doordreunen. Het contactgeluid van een houten vloer is meestal intens. Als je vloer is voorzien van warmte-isolatie, hoeft dat nog niet te betekenen dat je vloer ook geïsoleerd is tegen geluid en trillingen.
Voor het beste resultaat adviseren wij om je houten vloer op twee manieren te isoleren.
- Ten eerste moeten de trillingen die de vloer doorgeeft worden onderbroken. Een zwevende vloer is de meest efficiënte optie.
- Daarnaast is het ook aan te raden om aan de akoestiek in de ruimte te werken. Het geluid van schoenen en voetstappen op een vloer wordt weerkaatst als een ruimte veel galm bevat. Het klossen lijkt dan erger dan het in werkelijkheid is. Er zijn eenvoudige en voordelige manieren om de akoestiek van je ruimte te verbeteren.
Zwevende vloer
Een andere optie voor het isoleren voor je houten vloer is het toepassen van een zwevende vloerconstructie. De fermacell 2E32 platen zijn hier speciaal voor op de markt gebracht. Deze platen bestaan uit een fermacell plaat waaronder een laagje minerale wol bevestigd is. Door dit laagje minerale wol ontstaat een zwevende vloer dat zorgt voor akoestische ontkoppeling. Hiermee wordt contactgeluid verminderd.
Advies nodig over het isoleren van je houten vloer?
Welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor het isoleren van je houten vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Voor advies of productie op maat kunt je altijd bij ons terecht. Kom je er zelf niet uit? Onze adviseurs helpen je graag en staan voor je klaar voor gratis persoonlijk advies. Je kunt contact opnemen doormiddel van ons contactformulier of je kunt onze adviseurs telefonisch bereiken op 0316-330365.