usp icons
Al 140.258 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Voorzetwand isolatie

Heb je voorzetwand isolatie nodig? Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van een voorzetwand. De meest gebruikte materialen zijn steenwol, glaswol, minerale wol (MW35), houtvezelisolatie of PIR. De verschillende soorten isolatiewol en houtvezel isoleren goed tegen geluid, maar nemen iets meer ruimte in beslag. Met PIR-platen kun je dunner isoleren, waardoor je meer binnenruimte hebt.

Wat voor voorzetwandisolatie wil je?

Een buitenmuur zonder isolatie verliest veel warmte en dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Vooral oudere woningen en aangebouwde ruimtes (zoals garages) zijn niet altijd voorzien van een geïsoleerde muur. In de winter moet je daarom meer stoken om het aangenaam warm te krijgen en in de zomer zult je zien dat de temperatuur in huis snel oploopt. Gelukkig kunt je hier zelf wat aan doen. Een muur is namelijk vrij eenvoudig te voorzien van een geïsoleerde voorzetwand. Met andere woorden; je gaat een buitenmuur isoleren aan de binnenkant van je woning. Hierbij plaats je een extra wand met isolatiemateriaal voor de bestaande muur. Je levert hierdoor wat binnenruimte in, maar krijgt er veel comfort voor terug. Een ander voordeel; met een voorzetwand kun je direct eventuele oneffenheden of leidingen wegwerken.

Voor- en nadelen van voorzetwand-isolatie 
+ Minder stookkosten
+ Aangenamere leefruimte
+ Vrij eenvoudig te realiseren
- Je levert wat binnenruimte in

Isolatiematerialen voor een voorzetwand

Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet je een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende. Wil je het goed doen, dan kies je voor een dikkere (beter isolerende) laagdikte. Hoe dik je isoleert, is afhankelijk van je eigen wensen en de beschikbare ruimte.

Ter vergelijking; bij nieuwbouw geldt een Rc-waarde van 4,5 als richtlijn, dit bereik je pas met een laagdikte van ca. 140-170 mm (glas-/steenwol) of 100 mm PIR. Bij bestaande bouw hoef je niet aan deze eis te voldoen en kun je volstaan met een dunner materiaal.

Tip; wij verkopen PIR-platen met een 2-zijdige aluminium laag. Deze laag werkt als dampremmer, waarmee je vochtproblemen kunt voorkomen. Met deze platen is een extra dampremmende folie dus niet nodig. Ditzelfde geldt voor onze verlijmde PIR-platen met gips, fermacell, underlayment of PIR+OSB.

Isolatiematerialen voor een voorzetwand

Plaatsen van een voorzetwand met glas- of steenwol

Bij glas- of steenwol zul je eerst een raamwerk van hout of metaal moeten maken. Deze plaats je tegen de buitenwand. Laat hierbij een kleine ruimte (ca. 1-2 cm) vrij tussen de muur en het raamwerk, deze ruimte kan dienst doen als ventilerende luchtspouw. Wel zul je een aantal stootvoegen moeten vrijmaken (plaats een bijenbekje) om luchtstroom van buiten op gang te krijgen.

Je doet er verstandig aan om een damp-open folie tussen het raamwerk en de muur te plaatsen. Deze folie houdt doorslaand vocht van buitenaf tegen, maar geeft condensatie wel de mogelijkheid naar buiten toe te verdampen.

Het isolatiemateriaal plaats je vervolgens tussen het raamwerk. Snijd alles goed op maat, zodat de hoeken en kieren goed worden opgevuld met isolatiemateriaal. Als laatste breng je een laag dampremmende folie aan. Plak de naden hier goed af. Deze folie voorkomt vochtproblemen, condensatie van binnenuit kan hierdoor niet meer in het isolatiemateriaal trekken. Werk de voorzetwand nu af met een plaatmateriaal naar keuze.

Plaatsen van een voorzetwand met glas- of steenwol
Plaatsen van een voorzetwand met PIR-platen

Plaatsen van een voorzetwand met PIR-platen

Een voorzetwand met PIR-platen is snel en eenvoudig te realiseren. Omdat PIR bestaat uit een stevige hardschuim plaat, kun je ze namelijk rechtstreeks tegen een rachelwerk bevestigen.

Gebruik speciale ventilatielatten voor het rachelwerk, deze latten zijn geïmpregneerd en voorzien van een inkeping om de luchtstroom achter het isolatiemateriaal te bevorderen. Maak vooraf een aantal stootvoegen in de gevel vrij (plaats wel een bijenbekje) om luchtstroom van buiten op gang te krijgen.

De PIR-platen kun je vervolgens tegen het rachelwerk bevestigen. Je kunt ze lijmen, schroeven of een combinatie van beiden. Breng tussen de platen een ril flexibele purschuim aan en plak achteraf de naden aan de voorzijde af met aluminiumtape. Als de gehele wand staat, vul je ook de kier aan de boven-, onder-, en zijkant met een ril purschuim. Zo vormt de voorzetwand een luchtdicht en goed isolerend geheel. Een dampremmende folie is hier niet nodig, mits de gebruikte PIR-platen zijn voorzien van een dampremmende aluminium-cachering.

Werk de voorzetwand nu af met een plaatmateriaal naar keuze. Deze laatste stap kun je natuurlijk overslaan als je onze speciaal verlijmde PIR + gips, fermacell, underlayment of OSB hebt gebruikt.

Heb je vragen over de isolatiematerialen of het plaatsen van een voorzetwand? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.