usp icons
Al 140.258 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Schuur isoleren

Wanneer je woont in een nieuwbouwwoning is de kans aanwezig dat je ook beschikt over een schuur. Waarschijnlijk is je woning van alle gemakken voorzien, inclusief dubbel glas en goede isolatie. Dit maakt de leefomgeving zeer aangenaam; warm in de winter en koel in de zomer. Maar wellicht is je schuur nog niet geïsoleerd. In de zomer kunnen alle spullen in de schuur behoorlijk warm worden en in de winter kunnen deze bevriezen. Naast alleen een opslagruimte is de schuur natuurlijk ook ideaal om bijvoorbeeld in te klussen. Redenen genoeg om de schuur te voorzien van isolatie!

Een vrijstaande houten berging of schuur isoleren

Een veelvoorkomende situatie bij een nieuwbouwwoning is dat je een vrijstaande houten berging bezit, een houten constructie met een betonvloer en een dak met EPDM dat verzwaard is met grind.

De houten schuur zit vaak vast aan een identieke schuur van de buren, maar verder is de schuur vrijstaand. Voordat je gaat isoleren, kun je het beste aan de buren vragen of zij ook interesse hebben in het isoleren van hun houten schuur.  

Als blijkt dat buren hun schuur niet willen isoleren, is het belangrijk om te vragen of de buren aan hun kant van de scheidingsmuur een vochtwerende laag hebben aangebracht. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat dit het geval is.

Een vrijstaande houten berging of schuur isoleren

Betonvloer houten berging isoleren - Voorbeeld

De vloer van de houten schuur bestaat uit een prefab betonplaat: een stevige fundering. De berging wordt gebruikt voor het stallen van enkele fietsen, tuingereedschap en een werkbank. De werkbank weegt ongeveer 50 kg. 

Er is geen kruipruimte onder de betonvloer, omdat de prefab betonplaat direct op het zand wordt gelegd. Je hebt dus geen andere keus dan de betonvloer van bovenaf te isoleren. Er wordt gekozen voor PIR-platen omdat ze dun isoleren en toch een hoge isolatiewaarde behalen.

Dunne isolatie is in deze situatie belangrijk, omdat de vloer door de isolatie wordt verhoogd. Hoe dunner je isoleert, hoe groter de afstand tussen vloer en plafond. De PIR platen worden in een houten frame geplaatst, waardoor de druk opgevangen door het hout.

Betonvloer houten berging isoleren - Voorbeeld

Benodigdheden: 

Begin eerst met het tekenen van het houten frame op de vloer. Houd er rekening mee dat de PIR platen 60 cm breed zijn, maar dat er tussen de PIR platen en het frame een groef van polyurethaanschuim zit. Daarom moet je per PIR-plaat ongeveer 2 cm extra ruimte berekenen. 

Zorg ervoor dat het frame waterpas staat en schroef het in de vloer. Wanneer alle PIR-platen in het frame zitten, spuit dan rondom een ril PIR-schuim tussen de PIR-platen en het frame zodat het volledige frame luchtdicht is. Wacht vervolgens tot het Purschuim is uitgehard en snijd het overtollige Purschuim af. Vervolgens kan het plaatmateriaal (minimaal 18 mm dik) worden toegevoegd. In dit voorbeeld wordt er gebruikgemaakt van OSB-platen. De OSB-platen moeten op de balken passen, zodat ze voldoende gewicht kunnen dragen. Omdat de OSB panelen 60 cm breed zijn en het frame op 62 cm is gemaakt, kun je na het controleren van de afmetingen in dit geval de OSB panelen het beste een kwartslag draaien, zodat de lange zijde nu ruim 62 cm uitsteekt. Bevestig nu de OSB-platen aan het frame, zodat je ter afwerking een vloer op de OSB-panelen kunt leggen. 

Wanden geïsoleerd van een vrijstaande houten berging 

Stel dat je ook de muren van de vrijstaande houten schuur wilt isoleren. De berging heeft vanbinnen niet veel ruimte, daarom wil je zo dun mogelijk isoleren. Dat is wel een uitdaging, want je wilt ook een rd-waarde van rond de 3 halen om hele hoge en extreem lage temperaturen te voorkomen.  

Steenwol is een prettig product om mee te werken en het product biedt een goede geluidsisolatie, maar om een rd-waarde van 2,85 te halen zou je met steenwolpanelen van 10 cm moeten werken. Helaas is dat te veel, aangezien er ook nog een afwerking nodig is, wordt de muur te dik. Daarom kun je het beste kiezen voor PIR-isolatie. Met een 2-zijdige aluminium PIR plaat van 6 cm behaal je een rd-waarde van 2,72, waardoor er voldoende ruimte overblijft.

Benodigdheden 

Bij isoleren met PIR is ventilatie aan de koude kant van groot belang, omdat ventilatie voorkomt dat er vocht in het isolatiemateriaal komt. Je zult er dan ook eerst voor moeten zorgen dat de ventilatie in de berging op orde is. Achteraan bovenaan de berging zie je links en rechts een opening met daarin een ventilatierooster, maar dat zijn de enige die in de berging aanwezig zijn. In dit voorbeeld zijn er geen openingen aan de onderkant van de berging. De openingen zijn dan ook alleen bedoeld voor ventilatie. Als alleen de openingen aan de bovenkant open zouden blijven, zou de hele muur helaas niet geventileerd worden. Het condenswater druppelt naar beneden en veroorzaakt uiteindelijk vochtproblemen aan de onderkant van de muur, met schimmelvorming tot gevolg. In een dergelijk geval wordt geadviseerd om extra ventilatie in de berging aan te brengen, door onderaan in alle wanden extra openingen te maken en deze af te werken met een ventilatierooster.  

De volgende stap is het plaatsen van de ventilatielamellen. Schroef eerst de ventilatielamellen aan de muur met behulp van de afstandsschroeven. Indien de wand van de berging niet 100% vlak is, kan je de lamellen verstellen met de afstandsschroeven. Lijm eerst de PIR platen op de ventilatielamellen met Iso-Fix of een alternatief en schroef de platen met schroeven in het raamwerk. 

In dit voorbeeld, waar de PIR-platen ander materiaal dan de PIR raken, is er een centimeter ruimte over. Om deze te vullen moet ook flex-pur tussen de platen geplaatst worden. Voordat je (na het plaatsen van de eerste PIR-plaat) klaar bent om de tweede ertegenaan te plaatsen, spuit je een druppel flex-pur op de zijkant van de PIR-plaat en druk je de platen tegen elkaar aan, zodat de platen luchtdicht tegen elkaar aan komen . Wanneer alle wanden zijn voorzien van PIR, spuit je de resterende centimeter ruimte rondom de panelen in met PUR-schuim. Hierdoor sluiten de platen luchtdicht aan op de muur, vloer en plafond. 

Wil je een instructievideo zien die op bovenstaande manier isoleert? Kijk dan bij 'Een zolder isoleren met PIR'. Hoewel de video gaat over het isoleren van een zolder, zijn de werkwijze, volgorde en materiaalgebruik hetzelfde als in bovenstaand voorbeeld. De video vermeldt niet de centimeter afstand tussen de PIR-plaat en een ander materiaal dan PIR, maar dit is wel noodzakelijk! 

Een geschikte afwerking voor een schuur is het gebruik van gipsvezelplaten om de wanden af te werken, omdat deze met een hollewandplug tot 50 kg kunnen dragen en met een normale schroef tot 30 kg. Mocht men in de toekomst zware spullen aan de wanden van de berging willen bevestigen, dan is dat geen probleem. 

Plafond houten berging isoleren

Er zijn twee opties voor het isoleren van een houten schuur met plat dak: de isolatie aan de binnenzijde aanbrengen of aan de buitenzijde. Beide opties kunnen worden gerealiseerd met verschillende isolatiematerialen. 

Meestal heeft de houten schuur een plat dak dat waterdicht is gemaakt met EPDM. Het platte dak heeft opstaande randen. De opstaande rand is er niet voor niets. Sterker nog, in het bouwbesluit staat dat een dergelijke opstaande rand verplicht is! Het is bedoeld om regenwater op te vangen, zodat het water door de regenpijp van het dak kan stromen. Zonder deze opvangbak stroomt het water over de dakrand en worden de muren van de schuur drijfnat. Op termijn zorgt dit voor rotte muren en kan er ook vocht in de isolatie komen. 

Voor isolatie aan de buitenkant worden PIR-platen op het dak geplaatst en hierover wordt vervolgens nieuw EPDM geplaatst. Een positief punt van deze strategie is dat er geen ruimte verloren gaat tijdens de isolatietoepassing. 

Voor isolatietoepassingen aan de binnenzijde kunnen diverse isolatiematerialen worden gebruikt, zoals PIR, glaswol, steenwol of EPS. Een goede optie voor een plat dak dat zwart is en roodgloeiend wordt als de zon erop schijnt, is steenwol. Dit materiaal kan goed tegen hitte en is daarom zeer wenselijk. 

Door de EPDM op het dak ontstaat er een luchtdichte laag. Dit betekent dat ventilatie van het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de schuur moet plaatsvinden om condensatie in het isolatiemateriaal te voorkomen. 

Benodigdheden: 

In dit voorbeeld is gekozen voor steenwol omdat dit product een goede warmte-isolatie biedt en goed te verwerken is in combinatie met EPDM. Klem eerst de steenwolpanelen tussen de houten balken van het plafond. Span hieroverheen de klimaatfolie om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht. Zet de klimaatfolie vervolgens vast met tape, nieten (met een elektrische tacker) is ook mogelijk. 

Daar waar de klimaatfolie de muren raakt, spuit je een druppel Delta Tixx elastische lijm. Druk vervolgens de folie in de Delta Tixx zodat de folie aan de muur verlijmd wordt. Hiermee voorkom je de kans op een luchtlek. 

Als de afstand tussen de balken te groot is, bestaat het risico dat de afstand te groot is en dat de gipsplaten doorzakken. Om dit te voorkomen schroef je vuren houten latten tegen de balken, waardoor een frame ontstaat. Tegen dit frame kunnen vervolgens de gipsplaten worden geplaatst. 

Heb je na het lezen nog vragen of wil je deze vorm van isolatie laten uitvoeren door een specialist? Neem dan eens een kijkje op ons ‘partnerplatform’Hier vind je isolatiespecialisten met de kennis en kunde om jouw isolatievraagstuk op te lossen. 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande voorbeelden nog vragen over het isoleren van een garage of schuur? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.