usp icons
Al 139.718 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Het beste isolatiemateriaal is isolatie dat past bij je isolatiedoel. Waarvoor heb je isolatie nodig? Geluidsisolatie of warmte-isolatie? Wij leggen in dit artikel uit welk isolatiemateriaal je het beste kunt kiezen en de eigenschappen die de verschillende isolatiematerialen hebben. Wanneer gebruik je deze en hoe pas je ze toe?

Het beste isolatiemateriaal of één soort isolatiemateriaal voor al je isolatieklussen bestaat helaas niet. Iedere toepassing en elk isolatiedoel vraagt om zijn eigen specifieke isolatiemateriaal.

Meer weten over een isolatiemateriaal en zijn kenmerken? Klik dan op een van de onderstaande links of lees verder.

Weten welk materiaal het beste is voor je klus? Vraag onze experts om advies!

Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

Afhankelijk van het isolatiedoel en de plek waar het isolatiemateriaal geplaatst wordt, bepaal je de dikte van het isolatiemateriaal.

Soort isolatieDikte isolatiemateriaal
Dak isolatie15 tot 19 centimeter
Muur isolatie10 tot 15 centimeter
Vloer isolatie10 tot 15 centimeter
Kruipruimte isolatie10 tot 19 centimeter

Let op: bovenstaande maten zijn voorbeelden, de ideale dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van het isolatiedoel, de ruimte die je hebt voor de isolatie en je persoonlijke voorkeur. Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze adviseurs!

Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

Wist je dat je bij een bepaalde Rd-waarde subsidie voor je isolatie kan krijgen? Klik voor meer informatie op dit artikel!

Steenwol: warmte- en geluidsisolatie

In deze alinea vertellen we voor welke isolatieklus je steenwol gebruikt.

Toepassing van Steenwol 

Steenwol is in veel situaties toe te passen. Denk aan de isolatie van de kruipruimtescheidingswand, (verdiepings)vloer, plat en schuin dak en spouwmuur. Met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert steenwol een gemiddelde isolatiewaarde op. Dit maakt het een prima materiaal voor thermische isolatie (warmte). Ook op het gebied van geluidsisolatie is steenwol aan te bevelen. De open structuur van de wol zorgt er namelijk voor dat geluid wordt geabsorbeerd en dat geluidstrillingen worden verminderd. Hierdoor draagt steenwol dus bij aan een betere akoestiek. Bekijk hier de pagina over geluidsisolatie.

Steenwol: warmte- en geluidsisolatie

Brandveiligheid

Daarnaast mag je de ongeëvenaarde brandveiligheid van het materiaal ook zeker niet vergeten. Steenwol heeft een Euro-brandklasse A1 certificering (m.u.v. de rollen met spijkerflens). Dit houdt in dat steenwol onbrandbaar is en dus een zeer geschikte brandwerende vulling is. 

Duurzaam 

Steenwol is een duurzaam isolatiemateriaal. Het is namelijk een minerale wol, gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt. De levensduur van steenwol bedraagt maar liefst 75 jaar. Het materiaal behoudt tijdens deze periode de isolerende werking. Daarnaast is het materiaal voor 100% recyclebaar.

Nadelen 

Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heb je een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereik je al met een PIR plaat van 30mm. Ook bevat steenwol vezels die kunnen irriteren tijdens de verwerking. Volg daarom altijd de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant (veiligheidsbril, bedekkende kleding, handschoenen e.d.).

Concluderend is steenwol voor het volgende geschikt:

  • Akoestische isolatie (Geluidsisolatie)
  • Warmte-isolatie
  • Wanneer er ruimte is voor dikker isolatiemateriaal

Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs

In deze alinea vertellen we voor welke isolatieklussen je glaswol kunt gebruiken

Toepassing van Glaswol

Glaswol kun je goed gebruiken voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Je kunt het zowel in rollen als platen kopen en beide soorten zijn eenvoudig op maat te maken met een isolatiemes. Het materiaal is onder andere erg populair vanwege de lage prijs.

Glaswol beschikt over goede akoestische eigenschappen. De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het je een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal. Daarnaast werkt glaswol brandvertragend, het beschikt over een Euro-brandklasse A1/A2 certificering.

Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs

Wanneer je glaswol verwerkt, is het altijd van belang dat je de voorschriften van de fabrikant volgt. Zeker bij de meer traditionele glaswol is dit belangrijk, omdat hierbij verschillende minerale vezels vrijkomen die kunnen irriteren.

Concluderend is glaswol voor het volgende geschikt:

  • Akoestische isolatie (geluidsisolatie)
  • Wanneer er ruimte is voor dikker materiaal
  • Wanneer je op zoek bent naar voordelige isolatie wol

PIR: hoge isolatiewaarde en weinig ruimteverlies

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je PIR kan gebruiken.

Toepassing van PIR 

Polyisocyanuraat (PIR) is een hard kunststofschuim. Het materiaal is licht, duurzaam en kent een hoge isolatiewaarde. PIR kun je goed gebruiken voor de isolatie van daken, muren of vloeren.

De lambdawaarde van PIR ligt tussen de 0,019 en 0,027. Door deze goede isolatiewaarde kun je met dunne platen een hogere isolatiewaarde bereiken. Doordat je dunner kunt isoleren dan bijvoorbeeld met glas- of steenwol, gaat er ook minder ruimte verloren. Een ander bijkomend voordeel is dat er bij de verwerking van PIR geen schadelijke vezels vrijkomen.

PIR: hoge isolatiewaarde en weinig ruimteverlies

De prijs van PIR 

Wat isolatiematerialen betreft, betaal je altijd naar de isolatiewaarde. De stelregel is: hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs. Dit geldt ook voor PIR. Het is namelijk wat duurder dan andere isolatiematerialen, maar beschikt ook over een hogere isolatiewaarde.

Maatwerk PIR 

Wij kunnen PIR platen ook op maat zagen en verlijmen. Met dit unieke maatwerk kun je isoleren en afwerking met één plaat. Het bespaart je dus een hoop tijd en moeite.

Concluderend is PIR voor het volgende geschikt:

  • Wanneer je een hoge isolatiewaarde wilt bereiken
  • Wanneer je het belangrijk vindt dat er zo min mogelijk ruimte verloren gaat
  • Als je de isolatiewaarde belangrijker vindt dan de kosten

EPS: goedkoop en licht van gewicht

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je EPS kan gebruiken

Toepassing van EPS 

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) staat ook wel bekend als tempex, piepschuim of airpop. Het is een voordelig en licht isolatiemateriaal en wordt voor veel toepassingen gebruikt. Onder andere voor isolatie. Je kunt EPS goed gebruiken voor de isolatie van vloeren (ook via de kruipruimte) en platte daken

EPS wordt gemaakt van polystyreen (slechts 2%, de rest is lucht). Hierdoor kan het keer op keer worden gerecycled. Het materiaal wordt tijdens de productie opgeblazen tot de bekende bolletjesvorm. Met een lambdawaarde van 0,036 heeft het een gemiddelde isolatiewaarde. Het materiaal wordt veel ter opvulling gebruikt in situaties waar de dikte minder belangrijk is dan de isolatiewaarde. EPS werkt beperkt brandwerend en is ook beperkt vochtbestendig. 

EPS: goedkoop en licht van gewicht

Druksterkte

Wij voeren standaard EPS platen met een druksterkte van 100, 150 en 200. De druksterkte wordt uitgedrukt in kPa en staat voor de druksterkte bij 10% vervorming. Een EPS 60 plaat (met druksterkte 60) is dus minder zwaar te belasten dan een EPS plaat met een harde persing van druksterkte 100. Een druksterkte van 100 is voor de meeste toepassingen in woningen voldoende. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken onder een betonvloer op zand voor je schuur of uitbouw. Wordt het materiaal zwaar belast? Dan kun je beter voor XPS kiezen.

EPS parels (isolatieparels) 

Naast EPS platen hebben wij ook EPS parels in ons assortiment. Omdat deze isolatieparels waterafstotend zijn, kunnen ze goed worden gebruikt voor de isolatie van kruipruimtes. De grijze parels (HR++) hebben een lagere lambdawaarde (0,0324 W/(m.K)), waardoor hiermee een hogere isolatiewaarde bereikt kan worden.

Concluderend is EPS voor het volgende geschikt:

  • Wanneer het materiaal niet te zwaar belast wordt (200 kPa)
  • Wanneer de isolatiewaarde minder belangrijk is dan de opvulling
  • Wanneer je voordelig wilt isoleren met platen of parels

XPS: vochtwerend en drukvast

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je XPS kan gebruiken

Toepassing van XPS 

Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS) is een hardschuim kunststof. Je kunt XPS isolatie goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes. Zo worden XPS platen veel toegepast in de grond, zoals bij zwembaden of kelders. Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.

Het isolatiemateriaal kent gelijkenissen met EPS, maar is in vele opzichten beter. Zo is het drukvaster (>300 kPa), waardoor het een hogere belasting aankan. Een nadeel van XPS is dat het beperkt brandwerend is.

XPS: vochtwerend en drukvast

Perfecte aansluiting 

XPS isolatieplaten hebben vaak een verbindingselement in de vorm van een sponning of tand-groef-verbinding. Hierdoor zijn ze goed aan te sluiten zonder koudebrug. Ook zijn de platen hierdoor goed te verlijmen tegen muren of plafonds.

Concluderend is XPS voor het volgende geschikt:

  • Wanneer het materiaal een zware belasting aan moet kunnen nemen
  • Wanneer het materiaal in de grond/een vochtige ruimte geplaatst wordt

Houtvezelisolatie: duurzaam met een ademende structuur

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je houtvezelisolatie kan gebruiken.

Toepassing Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een vorm van cellulose-isolatie. De luchtkamers in de houtvezelplaten en de cellulose houden warmte vast en zorgen hiermee voor thermische-isolatie. Daarbij zorgt de ademende structuur voor de regeling van de vochtigheid. Houtvezelisolatie wordt veel gebruikt in daken, gevels, muren en vloeren

Houtvezelisolatie heeft een lambdawaarde van tussen de 0.036 en 0.047 en levert een gemiddelde isolatiewaarde op. Dankzij de massa en de holle structuur van de plaat duurt het ongeveer 6 uur voordat de warmte wordt afgegeven in de woning. Doordat het ’s nachts weer afkoelt, krijgt de warmte geen kans om de woning te betreden. Hierdoor kan het binnenshuis in de zomer maar liefst 6 à 7 Celsius koeler zijn.

Houtvezelisolatie: duurzaam met een ademende structuur

Duurzaamheid

Houtvezelplaten ontstaan uit circulaire productie. De fabriek van Pavatex werkt met de houtsnippers die nabijgelegen houtzagerijen overhouden. Deze worden vervolgens gestoomd en samengeperst tot een isolatieplaat. Wanneer een plaat met de verkeerde maten uit het productieproces komt, kan deze opnieuw bewerkt worden zonder materiaalverlies.

Geluidsisolatie

Door de eerder benoemde massa van de plaat is houtvezelisolatie van Pavatex ook ideaal voor geluidsisolatie. Aangezien de massa van een plaat voor geluidsisolatie zorgt, kan je bij houtvezelisolatie een dunnere plaat gebruiken dan wanneer je met glas- of steenwol werkt. 

Brandbaarheid 

Houtvezelisolatie heeft brandklasse E. Toch is het materiaal niet gevaarlijk, zolang het materiaal waartussen het geplaatst wordt niet brandgevaarlijk is.

De brandklasse van houtvezelisolatie betekent niet dat het materiaal direct vlam zal vatten. Wanneer de platen van Pavatex vlam vatten, zal alleen de buitenlaag eraf schroeien. Vervolgens stopt het materiaal meteen met branden.

Concluderend is houtvezelisolatie voor het volgende geschikt:

  • Akoestische isolatie
  • Warmte-isolatie
  • Wanneer je het belangrijk vindt om duurzaam te isoleren
  • Dampopen bebouwingen

Hennep isolatie: duurzaam op meerdere aspecten

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je hennep isolatie kan gebruiken.

Toepassing van hennep isolatie 

Hennep is een duurzaam isolatiemateriaal en wordt gemaakt van de houtachtige delen van de hennepplant. Hennep isolatie heeft een lambdawaarde van tussen de 0.038 en 0,042 en presteert daardoor gemiddeld ten opzichte van andere isolatiematerialen. Hennep isolatie wordt gebruikt in houtskeletbouw, daken, wanden en vloeren

Net als houtvezelisolatie is hennep isolatie goed voor de vochtregulatie. Let wel op, want hennep isolatie is niet geschikt voor vochtige ruimtes aangezien het materiaal kwetsbaar is voor vocht. 

Hennep isolatie: duurzaam op meerdere aspecten

Duurzaamheid 

Wanneer je je huis ecologisch wilt isoleren is hennep isolatie een uitstekende oplossing. De hennepplant groeit namelijk op elke bodem en kan wel meer dan een meter per maand groeien. Daarnaast zet de hennepplant ook veel CO2 om tijdens de groeifase door de luchtzuiverende eigenschappen.

Brandbaarheid 

Hennep isolatie bevindt zich in brandklasse E en is van nature brandbaar. Hierdoor wordt er gewerkt met brandvertragende middelen bij het plaatsen van dit materiaal.

Concluderend is hennep isolatie voor het volgende geschikt:

  • Wanneer je het belangrijk vindt om duurzaam te isoleren
  • Akoestische isolatie

Vlas isolatie: duurzaam door een hoge levensduur

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je vlas isolatie kan gebruiken.

Toepassing van vlas isolatie 

Vlas isolatie wordt gemaakt met de resterende vezels die overblijven bij het produceren van linnen. Vlas isolatie heeft een lambdawaarde van 0.038 en scoort daarmee gemiddeld ten opzichte van andere isolatiematerialen. Vlas isolatie wordt gebruikt in houtskeletbouw, daken, wanden en vloeren

Net als bij houtvezelisolatie heeft vlas een vochtregulerende werking. Hierdoor kan er in geïsoleerde gebouwen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze gereguleerd worden, wat het leefklimaat verbeterd.

Ook heeft vlas isolatie een hoge warmte-opslagcapaciteit. Daarmee zorgt vlas isolatie voor een goede thermische isolatie in de winter. Daarnaast zorgt het ook voor het koel houden in de winter.

Vlas isolatie: duurzaam door een hoge levensduur

Duurzaamheid 

Bij de groei van vlas komt er weinig CO2 vrij. Daarbij is het materiaal ook nog eens makkelijk te recyclen. De levensduur van vlas isolatie bedraagt maar liefst 75 jaar. Daarna kan het materiaal gewoon nog gerecycled worden.

Brandbaarheid 

Vlas isolatie bevindt zich in brandklasse C. Dit betekent dat het materiaal moeilijk brandbaar is. Bij brand zal een verkoolde korst gevormd worden.

Concluderend is vlas isolatie voor het volgende geschikt:

  • Wanneer je het belangrijk vindt om duurzaam te isoleren
  • Warmte-isolatie
  • Dampopen bebouwingen

Katoen isolatie: duurzaam door recycling

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je katoen isolatie kan gebruiken.

Toepassing van katoen isolatie 

Katoen isolatie wordt gemaakt van oude kleding dat voor 100% bestaat uit katoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jeans. Dit materiaal wordt samengesmolten met polyester waardoor er een deken, rol of plaat van katoenen isolatiemateriaal kan worden gemaakt. Katoen isolatie wordt gebruikt in wanden en plafonds.

Katoen isolatie heeft een lambdawaarde tussen de 0,039 en 0,042. En scoort daarmee gemiddeld in vergelijking met andere isolatiematerialen. Verder scoort het vergelijkbaar met andere ecologische isolatiematerialen.

Katoen isolatie: duurzaam door recycling

Katoen isolatie heeft bij voldoende dikte akoestische eigenschappen en heeft daarnaast ook vochtregulerende eigenschappen. Katoen isolatie is niet waterafstotend, waardoor het niet geschikt is voor vochtige omgevingen.

Duurzaamheid 

De productie van katoen zelf is niet duurzaam, maar het recyclen van de producten zorgt ervoor dat de productie van katoen zo goed mogelijk wordt benut. Katoen isolatie scoort vooral goed op basis van hergebruik en is daardoor een mooi voorbeeld van circulaire economie.

Brandbaarheid 

Katoen isolatie valt onder brandklasse E en zal dus ondersteunend moeten worden door brandvertragende producten. Hiermee kan isolatie met katoen opgeschaald worden naar brandklasse B.

Concluderend is katoen isolatie voor het volgende geschikt:

  • Akoestische isolatie
  • Wanneer je ecologisch wilt isoleren
  • Dampopen bebouwingen

PIF isolatie: ruimtebesparend en makkelijk toepasbaar

In deze alinea vertellen we je voor welke isolatieklussen je PIF isolatie kan gebruiken.

Toepassing van PIF isolatie

PIF bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie met luchtkamers ertussen en staat voor power insulation foil. Door de combinatie van luchtkamers en aluminiumfolie wordt er met weinig dikte een hoge isolatiewaarde behaald. De aluminiumfolie reflecteert de warmte, terwijl de luchtkussens de temperatuur per laag geleidelijk laten afnemen.

PIF is geschikt voor verschillende isolatieklussen en wordt steeds vaker gebruikt voor renovatie en nieuwbouwklussen. Allereerst kun je PIF inzetten om de vloer te isoleren. Hierdoor voelt de vloer minder koud aan. Ook kun je een gevel isoleren met PIF. PIF is hiervoor erg geschikt, aangezien het materiaal erg flexibel is. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken. Als laatst kan het dak geïsoleerd worden met PIF. Aangezien PIF vochtwerend is, wordt je vloer, gevel of dak ook gelijk beschermd tegen vocht. 

PIF isolatie: ruimtebesparend en makkelijk toepasbaar

Duurzaamheid

PIF isolatie zet zich in om duurzaamheid te stimuleren. Dit wordt niet alleen gedaan door het aanbieden van PIF isolatie, maar ook door de duurzaamheidsacties die PIF onderneemt. Zo wekt het bedrijf haar eigen energie op en ondersteunen zij de bijenstichting.

Brandbaarheid

PIF isolatie bevindt zich in brandklasse E en is van nature niet brandveilig. Wanneer je PIF isolatie verwerkt met bijvoorbeeld gipsplaten voorkom je dat een brand overslaat naar meerdere ruimtes of woningen. 

Concluderend is PIF voor het volgende geschikt:

  • Wanneer je weinig ruimte hebt om te isoleren
  • Wanneer je isolatiemateriaal makkelijk toepasbaar moet zijn
  • Wanneer je duurzaam wilt isoleren

DI-Chips: een vochtvrije kruipruimte

DI-Chips zijn samengesteld uit gerecycled polystyreen (piepschuim). DI-Chips bieden uitkomst als je last hebt van een vochtige kruipruimte. Het aanbrengen van de isolatiechips is heel simpel. Ze hoeven namelijk alleen maar over de vloer van de kruipruimte verdeeld te worden. Het resultaat is een prettiger binnenklimaat en onder de vloer ontstaat geen vocht of aantasting van de leidingen door corrosie.

DI-Chips: een vochtvrije kruipruimte

Wil je na het lezen over alle isolatiematerialen er liever voor kiezen om je klus te laten isoleren? Bekijk dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je de isolatiespecialist voor elke klus, ongeacht de materiaalkeuze.


Veelgestelde vragen over isolatie


Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over isolatiemateriaal of advies nodig bij het toepassen hiervan? Neem dan contact op met ons!


Gerelateerde artikelen

Duurzame isolatie - Welke biobased isolatiematerialen kun je gebruiken?
De Isolatieshop B.V.
2023-05-16

Lees meer
Fabels en feiten over isolatiemateriaal
De Isolatieshop B.V.
2021-03-04

Over isoleren en isolatiemateriaal wordt een heleboel gezegd en...

Lees meer
  • 0
De Isolatieshop B.V.
01-06-23