Energielabel nu ook verplicht voor utiliteitsbouw
Ook voor utiliteitsbouw geldt nu een verplichting van een toegekend energielabel. Er was al een energielabel verplichting voor woningen. Eerder was er rond het energielabel ophef, vanwege een onterechte toekenning van het label aan talloze woningen.
Voor utiliteitsbouw gelden er andere eisen. Is het utiliteitsgebouw bijvoorbeeld groter dan 500 m²? Dan moet het energielabel zichtbaar voor publiek zijn. Dit geldt voor alle openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, supermarkten, restaurants, schouwburgen, hotels, winkels en scholen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de grens van 500 m² rond juli 2015 verlaagd naar 250 m².
Ook is het anders voor utiliteitsbouw wanneer er geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen. Hierbij wordt gedacht aan garages, schuren en kerken. Voor deze gebouwen geldt geen verplichting van een energielabel.
Woningeigenaren ontvingen in begin 2015 een voorlopig energielabel. Eigenaren van utiliteitsgebouwen ontvangen dit niet. Zij dienen zelf een deskundige in te schakelen om te bepalen welk energielabel toegekend kan worden. Wanneer er geen energielabel aanwezig is, kan de eigenaar van het gebouw een boete krijgen die kan oplopen tot €20.250,00.
U kunt uw gebouw energiezuiniger maken door het aanbrengen van bijvoorbeeld dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie. Onze medewerkers geven u graag advies over de diverse producten.
Hier leest u meer over dit onderwerp.
Opmerkingen (0)
Laat een bericht achter.