usp icons
Al 134.782 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Het bouwbesluit over isolatie en Rc-waarde

Leestijd: 3 min

Het isoleren van een gebouw heeft veel voordelen. Je energierekening wordt lager, het wooncomfort verbetert aanzienlijk en het is duurzamer voor de omgeving. Toch is er ook wettelijk vastgesteld waar de thermische isolatie (Rc waarde) van een gebouw aan moet voldoen. Deze richtlijnen zijn verzameld in het Bouwbesluit 2012.

Wij hebben de belangrijkste punten uit het Bouwbesluit met betrekking tot het isoleren voor je op een rijtje gezet.

Bij het isoleren van een gebouw* gelden de volgende minimale Rc waarden:

ConstructieNieuwbouwRenovatie
Gevels 1Rc 4,7 m2K/WRc 1,4 m2K/W
Daken 2Rc 6,3 m2K/WRc 2,1 m2K/W
Vloeren 3Rc 3,7 m2K/WRc 2,6 m2K/W

* Deze richtlijnen gelden voor vrijwel alle gebouwen waar langdurig personen verblijven. Denk aan woningen, maar ook scholen, kantoren, productiebedrijven en winkels.


Rc waarde voor gevels, daken en vloeren 

1 Gevels. Het bouwbesluit noemt dit een verticale uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte. Dezelfde eis geldt ook voor een inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, en een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van personen.

2 Daken. De wet noemt dit een horizontale of schuine uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte. In de praktijk vallen hier voornamelijk platte- en schuine daken onder.

3 Vloeren. In het bouwbesluit noemen ze dit een constructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte en een kruipruimte. Maar ook een uitwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte en de grond of het water. In de praktijk dus altijd de vloer, zolang zich hier direct onder een kruipruimte, zand of water bevindt.


Eisen voor nieuwbouw of renovatie?

Het bouwbesluit maakt hier een duidelijk onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie.

Onder nieuwbouw worden alle volledig nieuw te bouwen woningen verstaan, maar ook alle nieuwe aan-/opbouwen (denk aan het plaatsen van een dakkapel of uitbouw) en verbouwingen waarbij minimaal 25% van het oppervlak van de integrale gebouwschil (dak, gevel, vloer) wordt gewijzigd of vergroot. Ga je grondig verbouwen, dan is de kans dus aanwezig dat deze nieuwe constructie aan de nieuwbouw-eis voor isolatie moet voldoen.

Is de verbouwing kleiner van aard, dan geldt de renovatierichtlijn. De eisen zijn hier minder dan bij nieuwbouw. Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan. Als de huidige aanwezige isolatie een hogere isolatiewaarde kent (het rechtens verkregen niveau), dan geldt deze waarde als ondergrens.


Energielabels en de EPC-eisen

Het isoleren van woningen is een belangrijk onderdeel van een duurzame samenleving. Een goed geisoleerde woning speelt namelijk een grote rol bij je energielabel. Maar alleen isoleren is niet voldoende. Ook andere energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of betere ventilatie dragen hun steentje bij aan een duurzame woning.

Ditzelfde geldt voor de zogenaamde EPC-eisen. EPC staat voor energieprestatiecoefficient; een index om uit te drukken hoe efficient een woning met energie omgaat. De index is gebaseerd op de gemiddelde waarde uit 1990. Voor moderne woningen geldt een eis van ca. 0,4. Wat er op neerkomt dat een moderne woning maar 40% van de energie gebruikt vergeleken met een vergelijkbare woning in 1990.

Isolatiematerialen voor de hoogste Rc waarde

Om de minimale Rc waarde te bereiken zul je de juiste isolatiematerialen moeten gebruiken. Wat is het beste isolatiemateriaal voor je klus? In het kort geldt dat ieder materiaal beschikt over een specifieke isolatiewaarde. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn PIR, glaswol, steenwol en EPS (tempex). Van deze materialen isoleert PIR het beste, waardoor het in veel woningen wordt gebruikt om relatief eenvoudig een hoge Rc waarde te behalen.

Wil je meer weten over het isoleren volgens de richtlijnen? Bekijk het volledige bouwbesluit of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Gerelateerde artikelen

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-22

Lees meer
Isolatiewaarde: de Rd waarde, Rc waarde en lambdawaarde
De Isolatieshop B.V.
2021-03-16

Op de verpakking van isolatiemateriaal worden verschillende waarden genoemd. Deze vertellen je allemaal iets over de mate waarin e...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
04-03-21

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.